Etioopia kombekohaselt saavad kodus sünnitades ema ja laps õnnistuse osaliseks, ent kodust eemal see õnnistus ei kehti.  Riik teeb suuri jõupingutusi, et neid traditsioone muuta. Näiteks teavitades naisi vastsundinute laste suremuse kõrgest protsendist ja ka naisete kõrgest suremusest sünnitusel. On ka  hoopis teised meetodid , mis naisi rohkem haiglasse sünnitama meelitavad: kliinikus pakutav võiga kange kohv naise saatjatele, vastsundinutele mütsike, seep  ja lina.

Vaatasin valudes kannatavat naist ja tema ümber erinevates vanustes naabrinaisi, sugulasi ja võib-olla ka külatarka. Tundsin ennast nagu oleksin jõudnud oma vanaema noorusaega. Noor naine talus oma valusid sellise vaprusega, et hetkeks tekitas see minus lausa hirmu. Meestel pole etioopia kultuuris naise kannatustest aimugi. Kõiki raskusi jagavad naised omavahel.  Vestlesin haigla õe asemel olevate kohalike saatjanaistega mehe rollist ja rääkisin neile, kuidas meil asjad käivad. Minu vestluses polnud ainsatki mõtet, et meil oleks kõik õigem. See oli ainult arutelu ja paari mõtte vahetus. Naised kihistasid naerda.

Võrdlen mõttes maa- ja linnaelu, meie, valgete, elukorraldust ja siinsete inimeste pingutusi, et jõuda valgete  elustandardite juurde. Kahjuks pole neil aga aimu sellest, milles oleme oma kiire arengu juures sügavalt eksinud. Mõtlen, kuhu suunas peaksid etiooplased liikuma, et nende peredes jääksid alles lastele mõlemad vanemad, et Jumal ei vahetuks Soddo ostukeskusesse  sukeldumisega, et poodides  võiks jääda alles õunad, mida ka ussid sööksid ja kolme valge vedeliku vahel ei peaks valima toodet, mille eelkäijaks oli kunagi piim. Kuidas võiks see rahvas oma majanduse korraldusega ise toime tulla? See ääretult suurte erinevustega keskkond lihtsalt tekitab peas sadu mõtteid.

Siin on rohkelt organisatsioone, kes on vastsündinutele mütsikeste kudumise enda kanda võtnud, kuid ikkagi ei jagu mütsikesi igasse kliinikusse.  Samuti ei soosi kultuur naiste günekoloogilist läbivaatust. Aeg aga on muutmas neid kombeid ja kui keegi sooviks kaasa aidata imikute suremuse vähendamisele, siis võin julgelt öelda, et mütsi kudumine aitaks sellele palju kaasa.

Kuidas siis……

Kuna laps sünnib soojast keskkonnast külmemasse (Etioopias on ööd eriti külmad) ja imikute keha mahajahtumine on kiire, tuleb tagada imikutele soojus. Kuna pea on imikutel võrreldes kehaga suhteliselt suur, siis on müts vajalik, et vähendada soojakadu pea piirkonnast ja see aitaks ühtlasi hoida nende kehatemperatuuri mahajahtmise eest. Haiglas sünnitamisel tehakse imikule vajalikud vaktsiinid.

MERLE