Kui oktoobris Etioopias olles vastsündinud beebide ja nende emade olukorda nägin, kirjutasin blogisse lühikese jutu. See tundus tõesti ainus ja vähim, mida üldse selle teadmisega peale hakata. Beebid, kes haigla tingimustes ilmale tulevad, on justkui õnnesärgis sündinud. Päris valmis õmmeldud õnnesärki nad haiglast ei saa, küll aga lina, mis jahedate öödega keha temperatuuri hoida aitab. Linaga koos antakse beebile ka väike mütsike, mis on samuti väga vajalik. Kuulsin kliiniku juhtajalt, kes oli meeleheitel, et mütsike ja lina on viimased, mis on järgi jäänud… Tema tööülesannete hulka kuulub ka kohalikes maaelanikes arendada harjumust oma beebid turvalises keskkonnas ilmale tuua.

Keskmist eluiga, (56 aastat) mõjutab just kuni 5-aastaste laste suremus. Ühendus haiglaga, mis lapse sündimisel emale jääb, võib osutuda lapse ellujäämisele vägagi tähtsaks. Haigused, mis Etioopias levivad, on just lastele eriti ohtlikud, sest varajased sümptomid jäävad vastupidiselt täiskasvanule lapse poolt kirjeldatuna napiks. Samuti kõrge palavik, mis külmade ööde tõttu on tavaline, on just väikelastele väga saatuslik. Paljudele naisetele on sünnitamine esimene kontakt tervishoiuasutusega. Siit saab ka alguse ema usaldus meditsiini vastu, mis tagab paremad võimalused lapse ellujäämisele. Haiglas sünnitamisel on veel oluline koht kaasa saadud informatsioonil pereplaneerimiseks. See kõik toimib väga hästi, kui natuke saaksime kaasa aidata.

Nüüd, kui olin Eestisse tagasi tulnud, sattusin Tallinna Ülikooli tudengite õhtule. Egle Hollmann oli tudengitele rääkinud Etioopia beebide olukorrast ja koos otsustatigi kududa mütskesi, mis vastsündinud on beebidele väga vajalikud. Loe www.etioopia.ee 5.detsembri postitust.

Kel on huvi ja poolikuks jäänu lõngakera, võib edukalt leida sellele väga tähendusliku otstarve!

MERLE