Kahenädalane koolivaheaeg sai läbi reede. Vaheaeg oli planeeritud laste kodusid külastades, et saada kinnitus perede majanduslikust olukorrast. Kodusid külastades on ainus võimalus välja selgitada, kes lastest peaks saama järgmisel aastal koolilõuna. Läksime igaüks erinevas suunas, kolme erineva pere lapsega, kuna tänavatel nimed puuduvad ja aadressi ei kasutata. Elukoha saab määrata sarnaselt, et postimaja kõrvalt vasakule mineval tänaval kolmas maja bussijaama vastas. Meil kodude leidmine ilma kohaliku lapseta ei õnnestuks. Seega jagasime plaanitavate perede lapsed kõigi kolme vahel.
Laste jagamine võttis aega vahel teinekord lausa tunni. Tundus mõistuspärane valida 3 last, kellel kodud ühes suunas. Ometi ka selle plaani puhul, oli selge et võime oma harjumuspäraseid plaane koostada vaid Eestis. Ma ei oska isegi sõnadesse panna, miks meie jaoks nii lihtsad asjad siin ei toimi. Vaatamata meie väga tublile tõlgile ei olnud lapsed kõik ühest suunast. Pikkadest vahemaadest kodude vahel, oli sageli jõud kolme lapse kodu külastades nii otsas, et üks meie kaasvõitleja õhtusöögil toolist mööda istus, sest põlved keskpäevasest mäkkeronimisest olin nii vedelaks läinud, et kummardamine tooli kohale ei õnnestunud. Kahjuks või õnneks, oli meil teise äparduse üle naeru mitmeks päevaks. Tore, et ka kukkujale endalegi, kes täie tervise juures külastamistega jätkas.
Reede esimene koolipäev.
Reede hommikul kooli usteni jõudes, kohtasime eest umbes 20 õpilast ja ühte õpetajat. Taas ja taas korduv hämming viis meid esimese kohaliku kohvikohani ja vaikuses seedisime korduvat kultuurierinevust. Olime suure reedese plaani koostanud, et saame õpetajatelt laste tulemused mis on juba õhtuks excel’i tabelis.
Meie kordusõppetund viis mõtte jällegi küsimustele, kas plaan õigel päeval kooli minna on kohane, kui meiegi mõistuse kell rääkis neljapäeval hoopis midagi muud. Olime endalegi märkamatult kooli söögitädil palunud esmaspäeval toidu tegemisest alustada, ise aga olime juba reede platsis.
Iga sellise kogemuse järel on kindel, et „aeg“ mis Euroopas tähendab raha, tähendab siin, et
aeg ei ole meie oma!

MERLE

Paremal järjel oleva õpialse magamisase. Ta elab oma tädi perega. Vanemad elavad maal.

Paremal järjel oleva õpialse magamisase. Ta elab oma tädi perega. Vanemad elavad maal.

 

3.3.14etioppia 029

Magamisruum enne

Magamisruum enne

Magamisruum pärast

Magamise ruum pärast

Ruum koolitöödeks

Ruum koolitöödeks