Nagu Aafrikas ikka, on igas päevas mingi selline olukord, mida ei suuda parema tahtmise juures ka ette näha. Kui on planeeritud viietunnine sõit ühest linnast teise, siis on hea alati arvestada, et varuks peab olema üks päev, vähemalt kui tegemist on koju lendamisega.

Jõudnud 70 km kaugusele pealinnast, jäi buss seisma ja meie, viis eestlast, seisime keset keskpäevast kõrbekuumust tee ääres. Korraldusi ega ka täpsemat selgitust olukorrast bussijuhilt ei tulnud. võis ainult oletada, et see buss enam ei liigu. Väga põgusa selgituse saime kohalike kaasreisijate käest, kes tavaliselt ei tee kiireid liigutusi, aga nüüd mingil sõnuseletamatul põhjusel võidu bussist välja jooksid.

Saime ise ka päris ruttu aru, et seekordne peatus polnud tehtud eesmärgil, mil meesterahvad ennast tühjendama asuvad. Sisutihedad kaks aastat Euroopas ei pruugi emotsioonidega ligilähedalegi jõuda sellele hetkele, kui jääd 2 tundi Aafrikas tee äärde ja bussil näiteks on otsa saanud õli või on mingi jupp lakanud töötamast. Palju kordi on juhtunud, et bussile on ette jäänud koduloom. Olukord on siis sootuks teine. Keegi ei haara oma kompse istmetelt vaid bussitäis rahvast jookseb lihtsalt uudistama. Seda õiglast kohtuotsust jälgivad 60 inimest ja igaüks võib sõna sekka öelda.

Hetkel, mil buss peatus, kiskusid reisijad oma nodi nii istmete alt kui ülalt ja lahkusid bussist.

Kiirustasid need, kes teadsid, mida edasi teha.

Piletid olid meil kõigil ju ostetud pealinna Adis Abebani. Õigepea ilmus ka piletimüüja rahapakiga, et jagada 1 euro väärtuses kohalikke rahatähti, millega ilmselgelt edasiliikumine on võimatu.

Kui etiooplased igas olukorrras tavaliselt protestivad ja oma nõudmisi esitavad, siis selles olukorras ei kaubelnud keegi. Ainsateks kauplejateks olime meie, arvates naiivselt, et siin kehtivad inimõigused. Kottide eest sissekasseeritud 10 eurot saime suure kauplemise peale osaliselt tagasi. Keegi töötaja selgitas närviliselt, et kas me ei suuda teha matemaatilisi arvutusi. Kõik oli kui halvas unenäos, kus käib põgenemine keset lahinguvälja. Meie kompsud, mis varahommikul olid katusele vinnatud, lasti alla Ahtile. Üle jäi vaid loota Jumala armule, et kogu selle kohvrihunnikuga on järgmise päeva ööks võimlus linna jõuda.

Sellesse riiki jõudes hakkab vaikselt igasugune mure homse pärast kaduma.

Ma isegi ei mõista, kas seda põhjustab üldine muretus või hoopis päike. Olime sattunud juhuslikult etendusele, kus näitlejad olid elust enesest, igaüks oli oma rolli nagu loodud. See sarnanes ka spordivõistlusega, kus kiirem jõuab sihtpunkti. Meenusid nõukaagsed järjekorrad, kus saaja oli see, kel küünarnukid kõige valusamad ümberolevaid tegelasi eemale tõukama.

Väikebussid, mis tee ääres peatusid, täitusid hetkega. Bussi liikumine algas juba siis, kui mõned jalad ja käed veel bussist välja rippusid, ja seni, kui silmad seletasid, need rippuma ka jäid. 12-kohalised bussid täitus umbes 23 inimesega. Lisaks veel kompsud, mis olid enamikul reisijatel.

Ei olnud vaja kaua oodata kui väikebuss peatus. Istusime viiekesi kolmesel kohal 100 km pikkuse teekonna. Ettenägelikult enne bussi istumist leppisin ka hinnas kokku. Teades eelnevate kogemuste põhjal, et moslemid ei küsi abi pakkumise eest raha. Olin veendunud, et kokkulepitu jääb jõusse. Nad aitavad ja ei soovi selle eest midagi. See tehing oli ennekuulmatu ja seeläbi sai paaril korral ka üle küsitud.

Abistamise eest kümnekordse hinna küsimine on siin riigis tavaline.

Moslemitega eelnevad kogemused rääkisid sootuks vastupidist. Kuna pealinna jõudes oli vaja ka hotelli liikuda siis olime jällegi oma tohutute kottidega äärelinnas teeserval. Kokkulepitud abi aga enam ei kehtinud. Väljudes väikebussist, nägi meie pakihunnikut terve tänava rahvas. Kõik voolasid bussi ümber valgetelt õiglase tasu suurust määrama. 100 km pikkuse teelõigu eest tasu, muutus selliseks, et hea tahtmise korral oleks sellega ka Keeniasse jõudnud.

Hea õppetund oli seljatatud ja sõit sai tasutud õiglase summaga.

 

teekond adissi 4(1)

Esimesed rabelejad

teekond adissi 5

Allan ja Ahti bussisaatjate rollis

teekond adissi 1

Kohalik matemaatik ja bussijuhi abi

teekond adissi 3

Ilmastikuolud muutusid kuumaks

teekond adissi

Tegevus bussi all