Võimalik, et nii mõnelegi teist on viimaste nädalate uudistest silma jäänud ärevad sõnumid Etioopiast – juba pikalt kestnud rahulolematus võimu jagamise suhtes on viinud meeleavalduste ning ka protestijate ning politsei vaheliste kokkupõrgeteni nii Lõuna-Etioopia Oromo provintsis ning ka pealinnas Addis Abebas, mis päädis pühapäeval väljakuulutatud riikliku eriolukorraga. Soddos on õnneks olukord rahulik ning õpilaste jaoks on uus õppeaasta alanud igati turvaliselt.

Siiski ilmestavad sellised sündmused arenevates riikides eksisteerivaid ohte. Sellelaadsed ootamatult tekkivad konfliktid võivad mõjutada tuhandete või isegi miljonite inimeste elusid. Kindlasti on Etioopia üldine olukord kordades stabiilsem kui näiteks Süürias või ka naaberriigis Lõuna-Sudaanis, ning võibolla on sealne tajutav terrorismioht isegi madalam kui Euroopas, kuid nagu viimased nädalad on näidanud võivad olukorrad väga kiiresti muutuda. Loodetavasti kannab Etioopias kehtestatud eriolukord vilja ning tekkinud pinged suudetakse lahendada diplomaatiliselt, kuid selliste sündmuste kordumise tõenäosust vähendab üksnes ühiskonna üldine areng, milles mängib võtmerolli justnimelt see uus kasvav põlvkond, kes mõned nädalad tagasi koolipinki siirdus.

Lisaks potentsiaalsetele ühiskondlikele ebastabiilsusele ohustavad sealsete koolilaste turvalisust oluliselt enam ka erinevad terviseriskid. Kliimast tulenevalt eksisteerib pidev malaariaoht, kuid nakkused levivad ka näiteks puhta joogivee nappuse tõttu. Lapsed on enam haavatavad ka krooniliste haiguste poolest, kuna puudub regulaarne meditsiiniline kontroll ning arsti poole pöördutakse pigem tõsisemate vaeguste korral.

MTÜ Damota on juba mitme aasta vältel korraldanud toetatavatele õpilastele regulaarset tervisekontrolli, et suurendada nende kooliskäimist ning tõsta õppimise kvaliteeti. Järgnev video kajastabki kevadel läbiviidud kontrolli ning peamisi vaegusi, mis õpilastel ilmneb.